Прийдуть три празники в гості

2015-01-12

/Files/images/2014-2015nr/IMG_1367.JPG

«…Прийдуть три празники в гості…»

Десь з часом, із заборонами, турботами про «хліб насущний» багато з нас розгубили пам'ять про скарби наших предків – звичаї, забули, що це саме ті прикмети, по яких розпізнається народ, його духовна культура. Звичаї – це ті неписані закони, якими керується в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах. Звичаї мова – це ті найменш цінніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю.

Наш поет Тарас Шевченко, звертаючись до України, як до матері, що вічно страждає, питає:

Чи ти рано до схід сонця

Богу не молилась?

Чи ти діточок непевних

Звичаїв не вчила?

Як бачимо з цих слів Шевченка, не вчити своїх дітей звичаїв – великий гріх.

Вже довкола біліють сніги, мороз розмалював мережками візерунками вікна. Дерева обсипав іній. Вся природа ніби прибралася до казки, яку з особливим нетерпінням чекає кожна дитина, мріє про ялинку і подарунки, бо обов’язково «…прийдуть три празники в гості…». Які ж це свята? Відповідь дає відома з дитинства колядка:

Та прийдуть до тебе

Три празники в гості:

Що перший же празник –

Різдво Христове,

А другий же празник –

Василя Святого.

А третій же празник –

Святе Водохреща.

Отож, перше свято – то Різдво Христове, витоки якого сягають сивої давнини. Це свято поєднало в собі давні вірування наших предків та елементи християнської культури.

До Різдва готувалися заздалегідь. Сорок днів перед Різдвом тривав піст, діти та молодь вчили колядки, віншування, готували вертепні вистави.

Готувалися до Різдва і учні Стрітівської ЗОШ І-ІІ ступенів. Під керівництвом учителя української мови і літератури Громадської Ніни Володимирівни, учні 3,4,6 класів підготували різдвяний вертеп, який і прийшли показати 7 січня прихожанам Свято-Троїцького храму у селі Стрітівка.

Святкове дійство розпочалося з колядки «Дивная новина» у виконанні Каріни Колосовської. Потім пастушки, звіздарі, ангел сповістили про народження Сина Божого.

Колядники прославляли своїми співами Марію – матір Божу, віншували всіх прихожан, бажаючи їм усіх гараздів.

А яке ж вертепне дійство без царя Ірода та перемоги над ним, що символізує перемогу добра над злом?

Діти подарували односельцям святковий настрій і віру в перемогу сил добра.

А 10 січня 2015р наші колядники вже традиційно взяли участь в обласному фестивалі «Різдвяний янгол» в місті Біла Церква. Гучними оплесками та солодощами були винагородженні наші артисти.

Хай зірка різдвяна

На небі не гасне,

Хай рік буде славний,

Хай родить все рясно!

Я щиро віру в тебе, що юне покоління, виховане на українських звичаях, обрядах зможе побудувати міцну, єдину, неподільну і успішну країну, що відродиться в душі кожного українця, віра в непереможність, правду, віри, справедливості; добра і любові.

Як гарно, що є такі свята на нашій вкраїнській землі.

Хай здійсняться щирі вітання;

Найкращі побажання усі.

/Files/images/2014-2015nr/IMG_1356.JPG

/Files/images/2014-2015nr/IMG_1371.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 167