Мова – пресвята Богородиця народу

2015-11-13

/Files/images/2015-2016_nr/IMG_6790.JPG

Мова – пресвята Богородиця народу

Першим до нас приходить слово... Воно - джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою. Адже, слово до слова — зложиться мова!..

Ми одержали у спадок мелодійну, дзвінкотючу, богодану українську мову. Нею можна висловити все: від найскладніших і найновіших наукових відкриттів до найвеселіших віршів, пісень, оповідань. Багатство мови зберігається у незліченній кількості чудових українських пісень, у думах і казках, у творах письменників, у живій розмовній мові. Наше завдання — берегти цей неоціненний дар, примножувати його, не засмічувати чужими і грубими словами, не забувати, щиро любити.

Під гаслом «Мова – пресвята Богородиця народу» у Стрітівській ЗОШ I-II ступенів відбувся Тиждень української мови й літератури. День української писемності та мови, 9 листопада, розпочався лінійкою «Мова – духовне багатство народу», головна мета якої – розуміння дітьми, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава, а потім наші учні разом з усією Україною писали радіодиктант національної єдності.

У вівторок, під час заходу «Без мови – немає нації», учні поглибили свої знання про роль мови у житті людини; вшанували пам’ять славнозвісних просвітителів слов’ян – Нестора Літописця, Кирила та Мефодія; розповіли про українських діячів, які сприяли розвитку української писемності та мови – І.П.Котляревського, Т.Г.Шевченка.

11 листопада відбувся батл між учнями 7-8 класів «Рідне слово». Команди «Один в полі не воїн» та «Юні філологи» продемонстрували не лише свої інтелектуальні здібності, а й виконували українські народні пісні, проявляли акторські здібності. З невеликим відривом перемогла команда учнів 7 класу - «Юні філологи».

/Files/images/2015-2016_nr/IMG_6784.JPG

Чудовим підсумком Тижня став виховний захід. Юні українці дарували гостям заходу невмируще українське поетичне слово, зачитали трагічні сторінки історії української мови, пригадали захисників української державності в усі віки та хвилиною мовчання вшанували пам’ять учасників Небесної Сотні та воїнів АТО.

Учні 5, 8 класів підготували інсценізацію, у якій нагадали присутнім про значення книги в житті людини.

/Files/images/2015-2016_nr/IMG_6796.JPG

Мова — це велике національне надбання, коштовний скарб із могуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об'єднаних в єдине ціле — народ.

Любімо і бережімо її!

Кiлькiсть переглядiв: 170